Mnoho ľudí sa tukov bojí. Myslia si, že keď ich budú jesť, budú tuční. V obchode sa radšej vrhnú na potraviny s nálepkou bez tuku alebo nízkotučný. Je však tuk naozaj ten hlavný vinník za naše nadmerné tukové zásoby? Treba tuky naozaj obmedziť, prípadne vylúčiť zo svojej stravy?
Je to však zložitejšie, než sa na prvý pohľad zdá. Nie sú totiž tuky ako tuky. Tuky prepálené, rafinované, hydrogenované alebo ináč chemicky upravované by nemali mať žiadne miesto v našom jedálničku. Sú vinné nielen za tukové zásoby, ale aj za mnohé chronické choroby. Viac nájdete v článku o muffine.
Myslím, že všetci sme niekde zachytili informáciu, že existujú tuky nasýtené a nenasýtené a že tie prvé sú zlé a „vďačíme“ im za cholesterol a tie druhé sú dobré. Toto v globále sedí.
Pozrime sa najskôr bližšie na nasýtené tuky. Nachádzajú hlavne v potravinách živočíšneho pôvodu (syr, maslo, mlieko, mäso) a sú využiteľné hlavne ako zdroj energie. Z 1g tuku sa uvoľní 9 kcal. Keď ich prijímame veľa a energiu z nich telo nespotrebuje, tak sa uložia do zásoby. Buď pod kožou ako podkožný tuk, alebo v útrobách ako útrobný alebo viscerálny tuk.
Podkožný tuk nám teda slúži ako zásobáreň energie, ktorú telo využíva dosť často. Jeho ďalším plusom je to, že sem telo umiestňuje aj rôzne toxíny, s ktorými si nevie poradiť. Dalo by sa povedať, že tento tuk nás chráni. Preto ak patríte k tým, ktorí nejedia veľa a jedia hlavne v reštauráciách, rôznych jedálňach alebo si kupujú iné polotovary alebo hotové jedlá a máte na sebe viac tuku, ako by ste očakávali, toto je odpoveď prečo. Pretože táto strava je technologicky upravená a obsahuje veľa látok, ktoré telo potrebuje niekam upratať. A hádajte kam ich uprace? Do tukových buniek.
Samozrejme, tukové zásoby môžete mať aj z iných dôvodov – jedávate veľa, hýbete sa málo, vaša strava je založená na sacharidoch, spomalili alebo pokazili ste si metabolizmus neustálymi hladovkami. Čiže nielen tuk je zodpovedný za naše tukové vankúše.
A ako je to s viscerálnym tukom? Tento je obzvlášť zákerný a nebezpečný, pretože:
- sa usadzuje na našich vnútorných orgánoch ako pečeň, srdce, obličky alebo pankreas, čím im bráni v činnosti,
- dokáže sa dostať až do hrdla, čím zapríčiní chrápanie,
- je schopný produkovať vlastné zápalové látky, ktoré vyvolajú tele chronický zápal,
- je schopný tvoriť si svoje vlastné hormóny, ktoré vyvolajú inzulínovú rezistenciu a glukóza z krvi sa nedostane do buniek a máte cukrovku 2.typu,
- môže spôsobiť pruh alebo zauzlenie čriev.
Všetky spomenuté možnosti môžu mať smrteľné následky, preto ak sa naša postava začína podobať viac jablku ako hruške, treba rozhodne niečo zmeniť. Minimálne začať jesť tie správne tuky. O nich bude reč v ďalšom článku.
photo by: Tobyotter
4 názory na “Čo by sme mali vedieť o tuku 1”
Pingback: Čo by sme mali vedieť o tuku 2 | Mgr. Jana Mladá - KoučMed
Pingback: Čo by sme mali vedieť o tuku 3 | Mgr. Jana Mladá - KoučMed
Pingback: 1 rok chronického stresu rovná sa o 6 rokov kratší život | Mgr. Jana Mladá - KoučMed
Pingback: Čo by sme mali vedieť o cukre | Mgr. Jana Mladá - KoučMed